Risotto – Klasyka Kuchni Włoskiej
Risotto to popularne danie północnej kuchni włoskiej, charakteryzujące się kremową konsystencją uzyskiwaną dzięki gotowaniu ryżu w bulionie. Jego przygotowanie często obejmuje dodatki takie jak masło, oliwa, wino, ser (np. Grana padano) oraz cebula. Risotto serwowane jest jako danie pierwsze (primo piatto), przed daniem głównym, i może być alternatywą dla zupy lub makaronu.
Do przygotowania risotto najczęściej wykorzystuje się ziarna białego ryżu, które są okrągłe i krótkie, co pozwala na lepsze wchłanianie płynów i uwalnianie skrobi. Dzięki temu ryż staje się kleisty. Najpopularniejszą odmianą ryżu do risotto jest Arborio.
Rodzaje Risotto
- Risotto alla milanese: Specjalność Mediolanu, przygotowywane na bulionie i szpiku wołowym, z dodatkiem szafranu.
- Risotto al Barolo: Piemont, przygotowywane na czerwonym winie, często z mięsem lub fasolą.
- Risotto al nero di seppia: Wenecka wersja z mątwy, co nadaje potrawie czarny kolor.
- Risotto alla zucca: Z dynią, gałką muszkatołową oraz serem.
- Risotto alla pilota: Mantua, z kiełbasą, wieprzowiną i serem.
- Risotto ai funghi: Przygotowywane z borowikami lub innymi grzybami.
Każdy przepis na risotto oparty jest na użyciu odpowiedniego rodzaju ryżu, a sposób przygotowania może się różnić w zależności od regionu i składników.