Dzisiaj jest 15 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Reglamentacja

Reglamentacja

Reglamentacja to wprowadzone czasowo lub na stałe ograniczenie wolnego obrotu niektórymi dobrami lub towarami, zazwyczaj spowodowane ich niedoborem oraz koniecznością racjonowania. Zjawisko to występuje w okresach wojennych oraz w gospodarkach państw socjalistycznych.

Reglamentacja jest regulowana przez przepisy administracji państwowej i często towarzyszy jej emisja bonów towarowych oraz kartek żywnościowych, które uprawniają do nabycia określonych ilości towarów. Często prowadzi to do powstania czarnego rynku.

Przykładowe racje żywnościowe

Niemcy i tereny okupowane podczas II wojny światowej

  • Reichskarte für Urlauber (karta dla żołnierzy podczas urlopu, na 5 dni): 1,74 kg chleba, 200 g mięsa, 110 g masła, 50 g margaryny, 125 g marmolady, 150 g cukru, 40 g surogatu kawy, 30 g sera, 100 g innych produktów.
  • Lebensmittelkarte dla nie-Niemców (sierpień 1944): 8 kg chleba, 200 g produktów zbożowych, 500 g marmolady, 125 g kawy, 300 g cukru, kupony na mięso.

Polska Rzeczpospolita Ludowa (PRL)

  • Kartka na mięso „M-I” (sierpień 1989): 2 kg mięsa, 700 g wołowiny lub cielęciny z kością, kupon rezerwowy „3”.
  • Kartka na mięso „M-II” (sierpień 1989): 3 kg mięsa, 1 kg wołowiny lub cielęciny z kością, 3 kupony rezerwy.

Reglamentacja towarów w PRL

Reglamentacja w Polsce po 1945 roku obejmowała różne kategorie dóbr, w tym:

  • żywność (cukier, mięso, tłuszcze, słodycze)
  • dobra codziennego użytku (buty, środki czystości, papierosy, alkohol, kawa)
  • dobra luksusowe (samochody, meble)
  • materiały budowlane (cement, cegła, papier)

Przypisy

Kategoria: Polityka gospodarcza