Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Ratafia

Chcę dodać własny artykuł

Ratafia

Ratafia to słodka, wieloowocowa wódka, powstająca z niedestylowanych nalewek na sokach owocowych. Nazwa tego trunku pochodzi od toastu, który wygłaszali Kreole pochodzenia francuskiego. Ze względu na różnorodność użytych owoców, ratafia jest często określana jako „tutti frutti”.

Ratafię można przygotować w warunkach domowych, szczególnie w okresie letnim i jesiennym. Do jej produkcji wykorzystuje się dymion, w którym warstwowo umieszcza się oczyszczone, sezonowe owoce, przesypując je cukrem i zalewając spirytusem. Dodatkowo, do mieszanki mogą być dodawane migdały oraz pestki owoców, takich jak śliwki, morele czy brzoskwinie.

Przypisy

  • Kategoria: Nalewki owocowe
  • Kategoria: Francuskie napoje alkoholowe
  • Kategoria: Kuchnia hiszpańska
  • Kategoria: Kuchnia włoska