Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Punkt izoelektryczny

Punkt izoelektryczny (pI)

Punkt izoelektryczny (pI) to wartość pH, przy której cząsteczki amfolityczne, takie jak aminokwasy i białka, mają równą liczbę ładunków dodatnich i ujemnych, co skutkuje zerowym ładunkiem całkowitym. W tym punkcie stężenie jonów obojnaczych osiąga maksimum, natomiast form anionowych i kationowych – minimum.

Warunki wystąpienia pI

Punkt izoelektryczny może wystąpić w dwóch sytuacjach:

  • W roztworze istnieją wyłącznie zwitterjony (jony obojnacze).
  • W roztworze jest równa liczba anionów i kationów.

W punkcie izoelektrycznym cząsteczki charakteryzują się:

  • najmniejszą rozpuszczalnością,
  • najmniejszą lepkością,
  • najmniejszym ciśnieniem osmotycznym.

Wyznaczanie punktu izoelektrycznego białek i peptydów

Punkt izoelektryczny białek można wyznaczyć różnymi metodami, takimi jak:

  • metody polarymetryczne,
  • chromatografia (ogniskowanie chromatograficzne),
  • elektroforeza (ogniskowanie izoelektryczne).

Można także obliczyć pI za pomocą równania Hendersona-Hasselbacha, biorąc pod uwagę wartości pK dla grup aminowych i karboksylowych. W przypadku aminokwasów z więcej niż jedną grupą naładowaną, uwzględnia się obie wartości pK.

Znaczenie pI w elektroforezie

Wartość pI ma istotne znaczenie w elektroforezie. Białka mają dodatni ładunek poniżej pI i ujemny powyżej. Jeśli pH buforu jest wyższe od pI, białka migrują w kierunku anody. W przeciwnym razie, przy niższym pH, poruszają się w kierunku katody. Brak migracji występuje, gdy pH buforu jest równe pI.

Przykładowe zastosowanie pI w materiałach ceramicznych

Punkt izoelektryczny jest również ważny przy tworzeniu materiałów ceramicznych. Tlenki metali w wodnych zawiesinach zmieniają formę w zależności od pH. Przy pH powyżej pI dominują aniony, a poniżej – kationy. Poniżej przedstawiono wartości pI dla najczęściej stosowanych materiałów ceramicznych:

  • Hematyt
  • Krzemionka
  • Magnetyt
  • Tlenek cynku

Wartości pI mogą się różnić w zależności od czystości związku i temperatury.

Linki zewnętrzne

Najnowsze aktualności: