Dzisiaj jest 19 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Przemysł owocowo-warzywny

Przemysł owocowo-warzywny

Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przerobem owoców i warzyw na różnorodne przetwory, w tym:

  • mrożonki owocowo-warzywne
  • zagęszczone soki owocowe i warzywne
  • soki i napoje owocowe oraz warzywne
  • wyroby skrzepłe (dżemy, powidła, marmolady, konfitury)
  • marynaty, kompoty, konserwy warzywne i warzywno-mięsne
  • susze
  • wina owocowe i miody pitne

Przemysł owocowo-warzywny w Polsce

W Polsce przemysł owocowo-warzywny przetwarza około 60% zbiorów owoców oraz 10–15% zbiorów warzyw. Surowce pozyskiwane są głównie poprzez kontraktację, a także poprzez zakupy na giełdach i targowiskach. Branża ta jest jedną z kluczowych gałęzi przemysłu spożywczego w kraju.

W Polsce działa 1363 przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem owocowo-warzywnym, z czego 270 firm działa na skalę przemysłową. Większość z tych firm (ponad 90%) zatrudnia do 50 pracowników. Przemysł ten opiera się głównie na krajowej bazie surowcowej.

Około 40% produkcji znajduje odbiorców na rynkach zagranicznych. Polska eksportuje około 500 tys. ton przetworów owocowo-warzywnych, a łącznie ze świeżymi owocami i warzywami, eksport wynosi około 881 tys. ton, co stanowi 25% całkowitego eksportu rolno-spożywczego w kraju.