Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Próba Benedicta

Próba Benedicta

Próba Benedicta to metoda chemiczna stosowana do wykrywania większości cukrów redukujących oraz aldehydów. Została opracowana w 1909 roku przez Stanleya Benedicta.

Reklama

Odczynnik Benedicta

Odczynnik Benedicta jest ciemnoniebieskim kompleksem cytrynianu miedzi(II), który powstaje w wyniku rozpuszczenia siarczanu miedzi(II), cytrynianu sodu i węglanu sodu w wodzie. W porównaniu z odczynnikiem Fehlinga, jest mniej zasadowy, co czyni go bardziej czułym i odpornym na zakłócenia, takie jak obecność kwasu moczowego. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez co najmniej rok.

Przebieg reakcji

W celu przeprowadzenia próby, odczynnik dodaje się do badanego roztworu i podgrzewa do wrzenia. Wysokie stężenie cukrów redukujących lub aldehydów prowadzi do powstania czerwonego osadu tlenku miedzi(I), natomiast niższe stężenie skutkuje powstaniem osadu żółtego.

Reklama

Reakcje chemiczne

Przykładem reakcji z aldehydem octowym jest:

2 Cu(OH)2 + CH3CHO + OH → Cu2O + CH3COO + 3 H2O

Pozytywny wynik próby uzyskuje się w obecności aldehydów, takich jak aldozy, oraz α-hydroksyketonów, na przykład ketozy.

Reklama
Reklama