Dzisiaj jest 13 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Pomarańcza olbrzymia

Chcę dodać własny artykuł

Pomarańcza olbrzymia (Citrus maxima)

Pomarańcza olbrzymia, znana także jako pomelo, to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych, pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Jej naturalne siedliska znajdują się w Malezji, Indonezji oraz na Fidżi. Pomelo zostało wprowadzone do Chin około 100 r.p.n.e. i od tego czasu jest szeroko uprawiane w regionach południowych oraz w Tajlandii, Japonii i na Tajwanie. W XVII wieku trafiło do Ameryki, gdzie zyskało popularność na Barbadosie.

Morfologia

  • Pokrój: Drzewo o kulistej koronie, osiągające do 12 m wysokości.
  • Liście: Duże, podłużnie jajowate, z karbowanymi brzegami i szerokim ogonkiem.
  • Kwiaty: O średnicy do 5 cm, białe płatki z zielonymi plamkami, 5-płatkowa korona.
  • Owoce: Kuliste, mogą ważyć do 2 kg, o średnicy do 20 cm, z grubą, woskową skórką. Miąższ jest żółtawy lub różowy, z licznymi nasionami, o smaku zbliżonym do grejpfruta, lecz mniej gorzkim.

Zastosowanie

  • Roślina uprawna: Wymaga ciepłego klimatu, uprawiana głównie w Indiach, Chinach, Tajlandii i Izraelu.
  • Sztuka kulinarna: Owoce spożywane na surowo, kandyzowane lub przetwarzane na soki i marmolady. Bogate w witaminę C.
  • Roślina lecznicza: W Azji Południowo-Wschodniej wykorzystuje się wywar z liści i kwiatów jako środek uspokajający oraz na opuchlizny i zranienia. Nasiona stosowane są na kaszel i problemy trawienne.
  • Perfumy: Kwiaty wykorzystywane w Wietnamie do produkcji perfum.

Podsumowanie

Pomarańcza olbrzymia to cenna roślina o licznych zastosowaniach kulinarnych i leczniczych, z charakterystycznymi dużymi owocami i bogatym składem odżywczym. Jej uprawa i wykorzystanie są popularne w wielu krajach, zwłaszcza w Azji.