Pnącze – definicja i charakterystyka
Pnącze to roślina o długiej, wiotkiej łodydze, która wymaga podpory do wspinania się w kierunku światła. W tropikalnych lasach pnącza są powszechne, w tym liany, które oszczędzają energię na wzrost pnia, szybko rosnąc na długość. Niektóre pnącza potrafią przylegać do gładkich powierzchni.
Morfologia i anatomia pnączy
Pnącza mają różne formy pędów:
- Wijące się: Oplatają podporę, np. fasola i powój, wykonując ruchy okrężne.
- Czepne: Przyczepiają się za pomocą różnych struktur, takich jak:
- Zmodyfikowane pędy boczne (haki), np. psianka słodkogórz.
- Wąsy czepne, np. groch, winorośl.
- Kolce, np. róża pnąca, malina.
- Ciernie, np. kolcowoju, bugenwilli.
- Czepne korzenie, np. bluszcz.
- Włoski czepne, np. przytulia czepna, chmiel.
- Ssawki, np. kanianka, które służą do mocowania i czerpania substancji odżywczych.
Pnącza, zwłaszcza liany, mają szerokie naczynia, co umożliwia szybkie przewodzenie wody i substancji odżywczych.
Pnącza w Polsce
Dzikie pnącza (wybór):
- Bluszcz pospolity
- Chmiel zwyczajny
- Kanianka
- Powojnik alpejski i pnący
- Wiciokrzew
- Winobluszcz zaroślowy
Pnącza uprawiane w gruncie (wybór):
- Akebia pięciolistkowa
- Actinidia (ostrolistna, pstrolistna)
- Glicynia (kwiecista, chińska)
- Powojnik (górski, Jackmana, tangucki)
- Winorośl (japońska, pachnąca)
Pnącza pokojowe (wybór):
- Dipladenia
- Epipremnum złociste
- Filodendrony pnące
- Monstera dziurawa
- Stefanotis bukietowy
Podsumowanie
Pnącza są różnorodnymi roślinami, które przyczepiają się do podpór dzięki różnym przystosowaniom morfologicznym. W Polsce występują zarówno w formach dzikich, jak i uprawianych, zarówno w ogrodach, jak i w pomieszczeniach.
Bibliografia
- Kategoria: Ekologia roślin
- Kategoria: Formy ekologiczne roślin