Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Pasturma

Chcę dodać własny artykuł

Pasturma – Tradycyjny Przysmak

Pasturma, znana również jako pastourma, to suszona wołowina o intensywnym smaku i aromacie. Idealnie komponuje się z wytrawnym, czerwonym winem i może być podawana w różnorodny sposób.

Serwowanie i Podanie

Pasturma najlepiej smakuje, gdy jest pokrojona w cienkie plasterki. Można ją serwować na:

  • platerowym półmisku, w towarzystwie koktajlowych pomidorków i pikli,
  • pieczonej fasoli z czerwonym pieprzem oraz sosem chaimen.

Historia i Tradycja

Pasturma dotarła do Polski z armią Czyngis-chana w XII wieku. W tamtych czasach mięso najpierw nasalano, a po jednym dniu wypłukiwano sól i pokrywano przyprawami. Tak przygotowane mięso dojrzewało przez co najmniej trzy tygodnie na słońcu i wietrze, co nadawało mu wyjątkowy aromat. W warunkach domowych często leżakowano je dłużej w chłodnych pomieszczeniach.

Współczesna Produkcja

Obecnie proces produkcji pasturmy niewiele różni się od tradycyjnego. Dodatkowo, często jest podwędzana, co wzbogaca jej smak. Inne wędliny podobne do pasturmy to kaukaska basturma i pastrami.