Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Papryka

„`html

Reklama

Papryka (Capsicum)

Papryka, znana także jako pieprzowiec (Capsicum L.), to rodzaj roślin z rodziny psiankowatych, obejmujący 37 gatunków.

Systematyka

Rodzaj papryki należy do rodziny Solanaceae (psiankowate) i rzędu Solanales (psiankowce). W ramach rodzaju wyróżnia się następujące gatunki:

Reklama
  • Capsicum galapagoense
  • Capsicum havanense
  • Capsicum hunzikerianum
  • Capsicum lanceolatum
  • Capsicum longidentatum
  • Capsicum minutiflorum
  • Capsicum mirabile
  • Capsicum mositicum
  • Capsicum pereirae
  • Capsicum pubescens
  • Capsicum ramosissimum
  • Capsicum recurvatum
  • Capsicum regale
  • Capsicum rhomboideum
  • Capsicum schottianum
  • Capsicum scolnikianum
  • Capsicum tovarii
  • Capsicum villosum

Zastosowanie

Owoce papryki są znane ze względu na swoje właściwości kulinarne i zdrowotne:

  • Jagody odmian przyprawowych są małe i mają cienkie ścianki, natomiast odmiany warzywne charakteryzują się dużymi, mięsistymi owocami.
  • Ostry smak papryki wynika z obecności alkaloidu kapsaicyny.
  • Owoce są powszechnie wykorzystywane w kuchni jako przyprawa, składnik potraw oraz sałatek.
  • Papryka posiada także właściwości lecznicze.

Bibliografia

  • Rośliny przyprawowe, PWRiL, W-wa, 1983.

„`

Reklama
Reklama