Palma Wielkanocna
Palma wielkanocna, składająca się z gałązek palmy lub wierzby oraz żywych i suszonych roślin, jest przygotowywana na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy. Uroczystość jej poświęcenia odbywa się podczas Niedzieli Palmowej. Palmy tworzy się z różnych materiałów, takich jak trzcina, wierzba, zioła oraz kwiaty, zarówno naturalne, jak i sztuczne.
Historia
Tradycja procesji z palmami sięga IV wieku w Jerozolimie. Zwyczaj ten szybko rozprzestrzenił się na wschód oraz do Hiszpanii i Galii, a w Kościele zachodnim pojawił się w V i VI wieku. W Polsce początki święcenia palm datuje się na XI wiek. W Wielką Sobotę palmy są palone, a uzyskany popiół wykorzystuje się w Środę Popielcową.
Palma wierzbową symbolizuje wiosenne przebudzenie oraz zmartwychwstanie.
Polskie Tradycje Regionalne
Wygląd i technika wykonania palm różnią się w zależności od regionu. Oto kilka przykładów:
- Palma kurpiowska: Zbudowana z pnia ściętego drzewka, oplecionego wrzosem, borówką i ozdobionego kwiatami z bibuły. Tradycja ta jest szczególnie kultywowana w Łysych, gdzie odbywa się konkurs na najdłuższą palmę.
- Palma góralska: Wykonana z pęku witek wierzbowych, bukszpanu i jałowca, popularna w Bukowinie Tatrzańskiej i Lipnicy Murowanej. W Lipnicy organizowane są konkursy na najpiękniejszą palmę.
- Palemka wileńska: Tworzona z papieru, traw i witek, ma charakterystyczną kolorystykę dzięki użyciu różnych gatunków kwiatów. Jest symbolicznie związana z Kaziukami Wileńskimi.
- Palma płocka: Z trzciny wodnej, borówek i bazi wierzbowych, składa się w bukiet jasnych kolorów.
- Palma śląska: Skromna, z pięciu lub siedmiu gatunków drzew, z wierzby czerwonej jako charakterystycznym elementem.
- Palma lasowiacka: Z witek wierzbowych, trzcin i kwiatów z bibuły, łączy różnorodne materiały.