Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Pączek

Pączek – Tradycyjny Wyrób Cukierniczy

Pączek to polski wyrób cukierniczy, wykonany z drożdżowego ciasta pszennego. Ma formę lekko spłaszczonej kuli, smażonej w głębokim tłuszczu, co nadaje mu ciemnozłoty kolor. Tradycyjnie nadziewany jest konfiturą lub marmoladą przed smażeniem, jednak współczesne pączki często napełnia się nadzieniem po usmażeniu, wykorzystując różnorodne smaki, takie jak czekolada czy budyń. Pączki mogą być lukrowane, posypywane cukrem pudrem lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

Reklama

Wartość energetyczna pączka (60 g) wynosi około 244 kcal, co odpowiada 406 kcal w 100 g. Kaloryczność może różnić się w zależności od ilości tłuszczu użytego podczas smażenia.

Historia Pączka

Pączki mają długą historię, sięgającą starożytnego Rzymu, gdzie były spożywane podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Początkowo nie były słodkie; słodkie wersje pojawiły się w Polsce w XVI wieku, a ich kulisty kształt ustalił się w XVIII wieku dzięki zastosowaniu drożdży.

Reklama

W Polsce pączki stały się tradycją, zwłaszcza w tłusty czwartek, kiedy statystyczny Polak zjada 2,5 pączka. Wierzono, że zjedzenie pączka przynosi szczęście.

Odmiany Pączków

  • Na Górnym Śląsku pączki znane są jako kreple.
  • W Niemczech pączki to Berliner Pfannkuchen, smażone krótko, co zmniejsza ich tłustość.
  • W Rosji pączki są określane jako пончики (poncziki).
  • W Izraelu przygotowuje się sufganiot, podobne do niemieckiego wariantu.
  • Węgierskie farsangi fánk podawane są bez nadzienia.
  • W USA znane jako doughnuts, mają formę oponki, a mniejsze wersje to doughnut holes.

Pączki w Polsce są również nazywane paczki, pączki lub poonchki.

Reklama
Reklama