Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Oliwka europejska

„`html

Reklama

Oliwka europejska

Oliwka europejska (Olea europaea L.) to gatunek drzewa z rodziny oliwkowatych, znany również jako oliwnik europejski czy oliwka uprawna.

Rozmieszczenie geograficzne

Oliwka rośnie naturalnie w niemal całej Afryce (z wyjątkiem jej środkowej części), na Półwyspie Arabskim oraz w krajach basenu Morza Śródziemnego, takich jak:

Reklama
  • Cypr
  • Izrael
  • Jordania
  • Turcja
  • Albania
  • Grecja
  • Kraje byłej Jugosławii
  • Włochy
  • Francja
  • Hiszpania
  • Portugalia

Jako gatunek introdukowany, oliwka rozprzestrzeniła się w USA, Australii, Nowej Zelandii oraz na Hawajach.

Morfologia

Oliwka europejska to wiecznie zielone drzewo, osiągające wysokość do 12 m. Cechuje się krzywym, sękowatym pniem oraz zwisającymi gałęziami. Kora jest jasna, a po ścięciu łatwo tworzą się odrosty. Istnieje kilka podgatunków, w tym:

  • Olea europaea subsp. cerasiformis
  • Olea europaea subsp. cuspidata
  • Olea europaea subsp. guanchica
  • Olea europaea subsp. laperrinei
  • Olea europaea subsp. maroccana

Zastosowanie

Oliwka ma wiele zastosowań:

  • Sztuka kulinarna: Owoce oliwki są jadalne, ale nietrwałe. Często konserwuje się je solą, solanką, suszy lub marynuje w occie.
  • Drewno: Drewno oliwne jest twarde, łatwe do polerowania i stosowane w snycerstwie, rzeźbiarstwie oraz wyrobach tokarskich. Gęstość drewna wynosi 852 kg/m³.

Historia uprawy

Oliwka była uprawiana już we wczesnym neolicie. Najstarsze dowody uprawy odkryto na Krecie, w Syrii i Palestynie. W jaskiniach nad Morzem Martwym znaleziono pestki oliwek datowane na 3700-3500 lat p.n.e. W Starożytnej Grecji oliwka była szeroko uprawiana, a jej wizerunek pojawiał się w różnych kontekstach kulturowych, w tym w legendach biblijnych.

„`

Reklama
Reklama