Dzisiaj jest 25 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Olej z pestek winogron

Chcę dodać własny artykuł

Olej z pestek winogron – to roślinny olej spożywczy o zielonkawym zabarwieniu, pozyskiwany z nasion winorośli.

Wartości odżywcze

Olej z pestek winogron charakteryzuje się następującymi wartościami odżywczymi (na 100 g):

  • Wartość energetyczna: 3700 kJ
  • Białka: 0 g
  • Węglowodany: 0 g
  • Tłuszcze: 100 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10,75 g
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 20,58 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 68,65 g
  • Omega-3: 0,16 g
  • Omega-6: 68,49 g
  • Witamina E: 28,8 mg

Profil kwasów tłuszczowych

W 100 g oleju znajdują się następujące kwasy tłuszczowe:

  • Nasycone:
    • Kwas mirystynowy: 0,01 g
    • Kwas palmitynowy: 7,08 g
    • Kwas stearynowy: 3,63 g
    • Kwas arachidowy: 0,03 g
  • Jednonienasycone:
    • Kwas oleopalmitynowy: 0,01 g
    • Kwas oleinowy: 20,57 g

Olej z pestek winogron jest bogaty w witaminę E oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co czyni go cennym składnikiem diety.