Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Olej z pestek dyni

Olej z Pestek Dyni

Olej z pestek dyni, pozyskiwany z nieprażonych pestek dyni (Cucurbita Pepo), jest ciemnozielono-brązowym olejem o orzechowym zapachu i smaku. Jest źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, w tym kwasów tłuszczowych nienasyconych, które stanowią około 80% jego składu.

Reklama

Skład i Właściwości

W oleju z pestek dyni dominują kwasy linolowy i oleinowy (70-80%), a także kwas palmitynowy. Oprócz kwasów tłuszczowych, olej ten zawiera:

  • Witaminy: E, B1, B2, B6, A, C, D
  • Beta-karoten
  • Potas, selen, cynk
  • Fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę

Olej z pestek dyni jest lekkostrawny i nie schnący, co sprawia, że jest idealny do zastosowań w różnych dziedzinach.

Reklama

Pochodzenie

Olej pochodzi głównie z regionu Styrii oraz Ameryki Południowej i Północnej.

Zastosowanie

  • Przemysł kosmetyczny: Olej jest polecany dla wszystkich typów skóry, zwłaszcza suchej i dojrzałej. Wygładza zmarszczki, działa nawilżająco i natłuszczająco, a także stosowany jest w preparatach do masażu (w proporcji 1:2 z innym olejem roślinnym).
  • Medycyna naturalna: Używany w leczeniu objawów przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzeń pęcherza i dróg moczowych, a także do regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych.
  • Przemysł spożywczy: Doskonały do sałatek oraz jako dodatek do zup, zaleca się spożywanie go na surowo.

Olej z pestek dyni to wszechstronny produkt, który może przynieść korzyści zarówno w kosmetyce, medycynie naturalnej, jak i w kuchni.

Reklama
Reklama