Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Olej arachidowy

Olej arachidowy

Olej arachidowy, znany również jako olej z orzeszków ziemnych, to olej roślinny pozyskiwany z nasion orzechów podziemnych. Tłoczony na zimno, ma przejrzystą, żółtą barwę oraz intensywny, orzechowy smak i zapach. Rafinowany wariant tego oleju jest praktycznie bezwonny.

Reklama

Pochodzenie i skład

Olej arachidowy pochodzi głównie z:

  • Stanów Zjednoczonych
  • Chin
  • Indii
  • Zachodniej i północnej Afryki

Jego skład chemiczny obejmuje:

Reklama
  • 13–45% kwasu linolowego
  • 36–72% kwasu olejowego
  • 6–16% kwasu palmitynowego
  • 1–7% kwasu stearynowego
  • 1–3% kwasu arachidowego
  • 2–5% kwasu behenowego
  • 1–3% kwasu lignocerynowego

Olej ten jest również bogaty w witaminy i składniki mineralne, a jego trwałość po otwarciu wynosi od 4 do 6 miesięcy. Charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury, co czyni go wszechstronnym w zastosowaniach kulinarnych i kosmetycznych.

Zastosowanie

Olej arachidowy znajduje zastosowanie w:

  • Przemyśle kosmetycznym – jako olejek do ciała, dodatek do kosmetyków, olejków do kąpieli oraz w maskach do włosów.
  • W kuchni azjatyckiej – może być używany jako alternatywa dla oliwy z oliwek. Można go zredukować, mieszając w proporcji 1:2 z innym olejem roślinnym.

Pomimo że jest olejem półschnącym, jest polecany do smarowania suchej skóry, skłonnej do łuszczenia się oraz w leczeniu egzemy, dzięki swoim właściwościom zmiękczającym.

Historia

Na początku XX wieku olej arachidowy był wykorzystywany do zasilania pierwszych silników Diesla.

Reklama
Reklama