Dzisiaj jest 15 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Nutella

Nutella

Nutella to popularny włoski krem cukrowo-tłuszczowy produkowany przez firmę Ferrero. Zawiera orzechy laskowe i kakao, co sprawia, że jest chętnie wykorzystywana w kuchni do przygotowywania kanapek, ciastek, ciast oraz innych słodkich potraw. Światowy Dzień Nutelli obchodzony jest 5 lutego.

Składniki

Skład Nutelli obejmuje:

  • Cukier
  • Olej palmowy
  • Orzechy laskowe (13%)
  • Kakao w proszku (7,4%)
  • Mleko odtłuszczone w proszku (6,6%)
  • Serwatka w proszku
  • Lecytyna (emulgator, soja)
  • Wanilina

Wartości odżywcze (na 100 g)

  • Wartość energetyczna: 2278 kJ
  • Białko: 6 g
  • Węglowodany: 57,6 g
  • Cukry: 56,8 g
  • Tłuszcze: 31,6 g
  • Tłuszcze nasycone: 11 g
  • Sód: 114 mg

Linki zewnętrzne

Kategoria: Marki słodyczy, Pasty i smarowidła do pieczywa.