Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Muskaryna

Muskaryna – Charakterystyka i Działanie

Muskaryna to organiczny związek chemiczny, który jest trującym alkaloidem występującym w wielu grzybach, takich jak muchomor czerwony, strzępiaki, lejkówki oraz gołąbek ceglasty. Zawartość muskaryny w tych grzybach wynosi od 0,1% do 0,3%.

Reklama

Objawy Zatrucia

Zatrucie muskaryną objawia się zazwyczaj w ciągu 15-30 minut po spożyciu. Do typowych symptomów należą:

  • Mdłości i wymioty
  • Ślinienie i łzawienie
  • Biegunka
  • Rozmycie obrazu
  • Trudności w oddychaniu

Objawy te mogą utrzymywać się przez około 2 godziny. W rzadkich przypadkach zatrucie może prowadzić do depresji układu oddechowego lub zawału serca, co może być przyczyną śmierci.

Reklama

Dawkowanie i Odtrutka

Dawka śmiertelna muskaryny dla dorosłego człowieka wynosi od 0,3 do 0,5 g. Specyficzną odtrutką w przypadku zatrucia muskaryną jest atropina.

Inne Toksyny w Grzybach

W grzybach zawierających muskarynę występują także inne toksyczne związki, takie jak:

  • Kwas ibotenowy
  • Muscymol
  • Muskazon
  • Związki izoksazolowe (np. w muchomorze plamistym)

Bibliografia

Kategoria: Alkaloidy, Alkohole drugorzędowe, Czwartorzędowe związki amoniowe, Mykotoksyny, Oksolany, Parasympatykomimetyki, Substancje psychoaktywne.

Reklama
Reklama