Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Moździerz laboratoryjny

Moździerz – definicja i zastosowanie

Moździerz to naczynie z tłuczkiem, znane również jako pistel, służące do ręcznego rozdrabniania i ucierania różnych substancji. Moździerze są wykorzystywane zarówno w laboratoriach, jak i w kuchniach.

Moździerz laboratoryjny

Moździerz laboratoryjny to specjalistyczny sprzęt stosowany w laboratoriach chemicznych, farmaceutycznych oraz aptekach. Zazwyczaj wykonany jest z:

  • porcelany
  • kamienia (np. agatu)
  • metalu

Ma formę wysokiej misy, co ułatwia rozdrabnianie substancji.

Funkcje moździerza laboratoryjnego

Moździerze laboratoryjne służą do:

  • rozdrabniania substancji trudno rozpuszczalnych
  • ważenia niewielkich ilości zbrylonych substancji
  • przygotowywania stwardniałych materiałów, takich jak te, które uległy prażeniu lub spiekaniu
  • miażdżenia miękkich części materii organicznej

Moździerze te są zaprojektowane do precyzyjnego rozdrabniania, dzięki chropowatej powierzchni misy oraz tłuczka, co umożliwia uzyskanie miałkiego proszku.

Podsumowanie

Moździerz jest istotnym narzędziem w laboratoriach, wykorzystywanym do rozdrabniania różnych substancji, zarówno twardych, jak i miękkich, co czyni go niezbędnym elementem aparatury chemicznej.

Najnowsze aktualności: