Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Lukier

Lukier

Lukier to polewa powstała z cukru, który rozpuszcza się w wodzie, soku owocowym, białku jaja kurzego lub mleku. Jest powszechnie stosowany do dekoracji wyrobów cukierniczych.

Reklama

Rodzaje lukru

  • Lukier królewski – przygotowywany z białek jajek i cukru pudru, idealny do dekoracji ciast i ciasteczek.
  • Lukier cukrowy – prosty w przygotowaniu, składający się z cukru i wody, często używany do polewania wypieków.
  • Lukier mleczny – na bazie mleka, nadający ciastom kremowy smak i delikatną konsystencję.
  • Lukier owocowy – przygotowywany z dodatkiem soku owocowego, który nadaje mu smak i kolor.

Przypisy

Kategoria: Wyroby cukiernicze

Reklama
Reklama