Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Laktoza

Laktoza

Laktoza, znana jako cukier mleczny, to organiczny związek chemiczny z grupy węglowodanów, składający się z D-galaktozy i D-glukozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Występuje naturalnie w mleku i jest wykorzystywana w przemyśle, na przykład w formie koncentratu laktozowego do skarmiania zwierząt.

Metabolizm laktozy

W organizmach ssaków laktaza, enzym obecny w jelicie cienkim, rozkłada laktozę na glukozę i galaktozę, które następnie są wchłaniane. U noworodków i niemowląt aktywność laktazy jest najwyższa, jednak z wiekiem maleje, osiągając u dorosłych zaledwie 10% pierwotnej aktywności.

  • Pierwotny niedobór laktazy jest najbardziej powszechnym schorzeniem.
  • Wtórny niedobór laktazy może być wynikiem uszkodzenia błony śluzowej jelita.
  • Wrodzony niedobór laktazy występuje rzadko.

W Polsce szacuje się, że 17-37% dorosłych ma niedobór laktazy, co prowadzi do objawów nietolerancji laktozy.

Historia laktozy

Laktoza została po raz pierwszy opisana w 1619 roku przez Fabrizio Bartolettiego. W 1780 roku została zaklasyfikowana jako cukier przez Carla Wilhelma Scheelega, a jej czysta postać została wydzielona i zbadana przez Franza von Soxhleta w 1893 roku.

Zawartość laktozy w produktach mlecznych

Laktoza występuje w mleku wszystkich ssaków, w tym mleku kobiecym. Większość dorosłych osób z hipolaktazją nie odczuwa problemów po spożyciu 5-10 g laktozy, co odpowiada 100-200 ml mleka lub jogurtu. W niektórych przypadkach można stosować suplementy laktazy w tabletkach.

Przykładowa zawartość laktozy w 100 g wybranych produktów mlecznych:

  • Mleko krowie – od 4,6 do 4,9 g
  • Mleko kozie – 4,4 g
  • Mleko owcze – 5,1 g
  • Mleko w proszku – od 39 do 51 g
  • Jogurt – od 4,6 do 5,0 g
  • Kefir – 4,1 g
  • Sery żółte – 0,1 g
  • Lody – 4,4 g

Wiele produktów spożywczych może zawierać „ukrytą” laktozę, co należy brać pod uwagę w diecie osób z nietolerancją laktozy.

Najnowsze aktualności: