Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Laktacja

Laktacja

Laktacja to proces wydzielania mleka przez gruczoły mleczne samic ssaków, który zaczyna się po porodzie i trwa do momentu, gdy młode są w stanie samodzielnie się żywić. W przypadku bydła mlecznego laktacja jest często przedłużana w celu produkcji mleka do konsumpcji.

Reklama

Laktacja u człowieka

Laktacja u ludzi może trwać nawet kilka lat. Karmienie piersią zyskuje na popularności i jest uważane za najzdrowszy sposób żywienia noworodków i niemowląt. Naturalny pokarm matki zapewnia optymalny rozwój fizyczny, umysłowy i emocjonalny dziecka. Częste ssanie piersi stymuluje produkcję mleka, co zwiększa syntezę białka w organizmie matki o 9-15 g dziennie.

Właściwości obronne pokarmu kobiecego

Pokarm matki zawiera przeciwciała, które wspierają układ odpornościowy noworodka, zanim jego bariera jelitowa w pełni się rozwinie. Mleko kobiece jest bogate w:

Reklama
  • lizozym – działający bakteriobójczo,
  • przeciwciała klasy sIgA – chroniące przewód pokarmowy,
  • witaminy (A, B, C, D, E),
  • substancje odżywcze i przeciwzapalne,
  • nienasycone tłuszcze wspierające rozwój mózgu.

Przeciwwskazania do karmienia piersią

Przeciwwskazania do karmienia piersią mogą wystąpić zarówno po stronie matki, jak i dziecka:

Reklama
  • Ze strony matki:
    • zakażenie wirusem HIV,
    • zakażenie HTLV-1, HTLV-2.
  • Ze strony dziecka:
    • wrodzone choroby metaboliczne (np. galaktozemia),
    • choroba syropu klonowego,
    • brak odruchu ssania (możliwe pobudzenie przez masowanie podniebienia).
Reklama