Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Kwasy żółciowe

Chcę dodać własny artykuł

Kwasy żółciowe

Kwasy żółciowe to organiczne kwasy syntetyzowane w wątrobie, będące końcowymi produktami rozkładu cholesterolu. Wśród związków steroidowych wyróżniają się wysoką rozpuszczalnością w wodzie ze względu na obecność grup hydrofilowych oraz polarnej grupy karboksylowej. Ułatwiają one rozpuszczanie cholesterolu zawartego w żółci.

Rodzaje kwasów żółciowych

W żółci występują głównie pochodne kwasu cholanowego, które można podzielić na:

  • I-rzędowe:
    • kwas cholowy (3,7,12-trihydroksycholanowy)
    • kwas chenodeoksycholowy (3,7-dihydroksycholanowy)
  • II-rzędowe:
    • kwas deoksycholowy (3,12-dihydroksycholanowy)
    • kwas litocholowy (3-hydroksycholanowy)

Sole żółciowe

Kwasy żółciowe mogą koniugować z tauryną lub glicyną, tworząc sole żółciowe. Koniugacja ta zwiększa ich amfipatyczność, co sprawia, że stają się substancjami powierzchniowo czynnymi. W fazie wodnej formują micele, co umożliwia emulgację kwasów tłuszczowych. Powstanie emulsji zwiększa powierzchnię, na której działa lipaza trzustkowa, enzym odpowiedzialny za trawienie tłuszczów w jelicie, oraz aktywuje ten enzym.