Dzisiaj jest 8 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Kurkumina

Chcę dodać własny artykuł

Kurkumina (E100)

Kurkumina to organiczny związek chemiczny, składający się z dwóch reszt feruloilowych połączonych atomem węgla. Działa jako przeciwutleniacz polifenolowy i jest stosowana jako żółtopomarańczowy barwnik spożywczy, szczególnie w przyprawie curry. Jej strukturę zbadali w 1910 roku Stanisław Kostanecki, Janina Miłobędzka i Wiktor Lampe.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił dopuszczalne dzienne spożycie kurkuminy na poziomie 3 mg/kg masy ciała. W Polsce, zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia z 2008 roku, nie nałożono wielu ograniczeń dotyczących jej stosowania w żywności.

Otrzymywanie

Kurkuminę pozyskuje się z kłączy ostryżu długiego (Curcuma longa) przy użyciu rozpuszczalników.

Zastosowanie

W przemyśle spożywczym kurkumina jest wykorzystywana do barwienia:

  • curry
  • wyrobów cukierniczych (np. ciast)
  • paluszków rybnych
  • margaryny
  • serów topionych
  • pikantnego ryżu

Poza tym, kurkumina znajduje zastosowanie w kosmetykach, jako barwnik do bawełny oraz wskaźnik chemiczny. Stwierdzono, że może być umiarkowanie toksyczna przy wstrzyknięciu i czasami powoduje podrażnienia skóry.

Chociaż kurkumina wykazuje pozytywne efekty w badaniach laboratoryjnych, jej skuteczność jako leku nie została potwierdzona w oficjalnych badaniach klinicznych. Metaanaliza z 2020 roku udowodniła, że jest przeciwutleniaczem, zmniejszając stężenie dialdehydu malonowego (MDA) w surowicy i zwiększając całkowity potencjał antyoksydacyjny (TAC). Działanie kurkuminy na markery stresu oksydacyjnego wiąże się z jej zdolnością do usuwania reaktywnego tlenu i azotu oraz regulacją enzymów.

Pomimo obiecujących wyników, potrzebne są dalsze badania nad czystą kurkuminą, aby lepiej zrozumieć jej działanie oraz potencjalne zastosowania w medycynie.

Przypisy

  • Kategoria: Barwniki naturalne
  • Kategoria: Barwniki w żywności
  • Kategoria: Polifenole
  • Kategoria: Przeciwutleniacze
  • Kategoria: Związki nienasycone