Dzisiaj jest 31 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Kukurydza cukrowa

Chcę dodać własny artykuł

Kukurydza cukrowa

Kukurydza cukrowa (Zea mays L. subsp. mays Grupa Saccharata) jest grupą odmian kukurydzy zwyczajnej, należącą do rodziny wiechlinowatych (Poaceae). Jest uprawiana głównie jako warzywo, popularna w Ameryce i Europie, w tym także w Polsce od XVIII wieku.

Zastosowanie

  • Roślina uprawna: Spożywana na świeżo, konserwowana i zamrażana. Najlepsze kolby to jasnokremowe lub jasnożółte, o miękkich ziarnach.
  • Wartość odżywcza: Zawiera więcej cukrów niż inne odmiany kukurydzy. 100 g kukurydzy cukrowej dostarcza 360 kcal, a w fazie dojrzałości mlecznej ma około 3% białka, 0,5% tłuszczu, 5% cukrów oraz witaminy A, B1, B2 i C.

Uprawa

  • Warunki uprawy: Preferuje ciepło, rośnie w temperaturze powyżej 10 °C. Dobrze rozwija się w słonecznych, suchych warunkach na żyznych glebach zasobnych w wapń.
  • Zbiór: Odbywa się w sierpniu i wrześniu, gdy kolby są już wykształcone, ale jeszcze miękkie. Odpowiednie kolby mają gładkie, zwarte ziarno, a ich wąsy są brązowe.

Odmiany uprawne

W Polsce najpopularniejsze odmiany kukurydzy cukrowej to:

  • ’Złota Karłowa’: Bardzo wczesna, kolby do zbioru w pierwszej połowie sierpnia, wysokość 70-90 cm, małe kolby (około 10 cm).
  • ’Golden Bantam’: Średnio późna, zbiór we wrześniu, wysokość do 140 cm, większe kolby (do 17 cm).
  • ’Martek F1′: Średnio wczesna, wysokość 140-160 cm, plenna, z dużymi kolbami.
  • ’Aztek F1′: Późna, wysokość do 180 cm, pojedyncze, duże kolby, wymaga żyznej gleby.
  • ’Puławska ryżowa’: Średnio wczesna, małe kolby (do 12 cm), ziarno białe, nadające się do popkornu.

Bibliografia

  • Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, WSiP, Warszawa 1992.
  • Gapiński M. (red.), Warzywa mało znane i zapomniane, PWRiL, Poznań 1993.
  • Szweykowscy A. i J. (red.), Słownik botaniczny, Wiedza Powszechna, Warszawa 1993.
  • Anna Czerni, Warzywa rzadko spotykane, Wydawnictwo „Watra”, Warszawa 1986.