Kuklik pospolity
Kuklik pospolity (Geum urbanum L.) to wieloletnia roślina z rodziny różowatych, występująca w Afryce Północnej, Azji i Europie. W Polsce jest powszechnie spotykana na niżu oraz w niższych położeniach górskich.
Morfologia
- Kłącze: Czerwonobrunatne, stożkowate, o gorzkim smaku i zapachu przypominającym goździki.
- Łodyga: Wyprostowana, sztywna, wysokość 30–60 cm, pokryta miękkim owłosieniem.
- Liście: Dolne przerywano-lirowato-pierzaste, górne trzylistkowe, wyrastające na długich szypułkach.
- Kwiaty: Żółte, z pięcioma odwrotnie jajowatymi płatkami, zapylane przez owady przyciągane nektarem.
- Owoce: Krótkie niełupki z haczykowatym owłosieniem.
Biologia i ekologia
Kuklik pospolity jest hemikryptofitem, rosnącym w lasach liściastych, zaroślach oraz na wysypiskach. Obserwuje się jego wzrost liczebności i ekspansję na nowe tereny. Roślina preferuje żyzne gleby i kwitnie od maja do września. Owoce rozsiewane są przez zwierzęta, a samozapylanie występuje rzadko.
Zmienność
Gatunek ten tworzy mieszańce z kuklikiem sztywnym oraz zwisłym.
Zastosowanie
- Roślina lecznicza: Korzeń kuklika zawiera geinę, garbniki, kwasy organiczne oraz eugenol. Stosowany był jako środek przeciwbiegunkowy, wzmacniający i antyseptyczny, a także do płukania jamy ustnej.
- Aromatyzacja: Kłącze używane jest do aromatyzowania likierów i piw.
Przypisy
Brak przypisów.
Bibliografia
Brak źródeł.
Kategoria: Różowate, Rośliny lecznicze, Taksony opisane przez Karola Linneusza.