Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Krupnik (zupa)

Chcę dodać własny artykuł

Krupnik

Krupnik to tradycyjna zupa, która może być przygotowywana na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Charakterystycznym składnikiem potrawy jest kasza jęczmienna, znana również jako „krupy”, lub ryż. Często wzbogaca się ją o suszone grzyby, a w niektórych wariantach dodaje się również kawałki mięsa wieprzowego.

Kluczowe informacje

  • Podstawowe składniki: wywar jarzynowy lub mięsny, kasza jęczmienna lub ryż.
  • Często dodawane grzyby suszone.
  • Możliwość wzbogacenia zupy o mięso wieprzowe.

Kategorie

  • Zupy
  • Polskie zupy
  • Kuchnia białoruska
  • Potrawy z ziemniaków
  • Potrawy mięsne
  • Potrawy z kasz