Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Krambambula (napój alkoholowy)

Krambambula – Tradycyjna Nalewka Ziołowa

Krambambula to tradycyjna, słodka wódka, która była popularna w dawnych czasach i występuje w różnych odmianach. Jest to napój na bazie wódki, cukru i cytryny, znany w Europie, szczególnie w Polsce i na Białorusi.

Reklama

Historia i Wartość Kulturowa

Według J. Kitowicza, w Rzeczypospolitej Krambambula, obok ratafii, uchodziła za jeden z najdroższych trunków, często serwowany na wytrzeźwienie po długotrwałym pijaństwie. Była znana jako jedna z najdroższych „wódek gdańskich”. Gloger sugeruje, że nazwa pochodzi od niemieckiej przyśpiewki „Krambambuli, so heisst der Titel, womit dich ein Starost beehrt”.

Regionalne Warianty

W XIX wieku na Kresach Krambambula była popularnym napojem w zajazdach, gdzie podawano ją z gorącą wodą, wódką, cukrem i cytryną. Obecnie na Białorusi jest uważana za rodzimy rodzaj słodkiej wódki (oryg. крамбамбуля), z tradycją sięgającą czasów litewskich.

Reklama

Składniki i Przygotowanie

Podstawą Krambumbuli są różnorodne przyprawy, takie jak:

  • Cynamon
  • Pieprz
  • Kminek
  • Anyżek
  • Jałowiec

Dodatkowo, w przepisach można znaleźć składniki smakowe, takie jak migdały czy skórka pomarańczowa. Krambambula to nie tylko napój, ale także element kultury i tradycji, który przetrwał przez wieki.

Reklama
Reklama