Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Kotlet

Kotlet – Przegląd Potrawy

Kotlet to popularna potrawa, najczęściej mięsna, chociaż istnieją również wersje wegetariańskie i wegańskie. Zazwyczaj smaży się je na patelni z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu.

Reklama

Rodzaje Mięsa

Kotlety można przygotować z różnych rodzajów mięsa, w tym:

  • wieprzowego
  • wołowego
  • cielęcego
  • drobiowego

Rzadziej wykorzystuje się inne rodzaje mięsa lub ryby. W kuchni polskiej popularne są także kotlety ziemniaczane oraz te przygotowywane z warzyw, soi lub jajek.

Reklama

Przykłady Kotletów w Kuchni Polskiej

W polskiej tradycji kulinarnej wyróżniają się następujące rodzaje kotletów:

  • kotlety mielone
  • kotlety schabowe (w wariantach z kością lub bez)
  • sznycle
  • kotlety pożarskie
  • kotlety de volaille

Te potrawy często serwowane są z ziemniakami i kiszoną kapustą.

Reklama
Reklama