Kotlet – Przegląd Potrawy
Kotlet to popularna potrawa, najczęściej mięsna, chociaż istnieją również wersje wegetariańskie i wegańskie. Zazwyczaj smaży się je na patelni z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu.
Rodzaje Mięsa
Kotlety można przygotować z różnych rodzajów mięsa, w tym:
- wieprzowego
- wołowego
- cielęcego
- drobiowego
Rzadziej wykorzystuje się inne rodzaje mięsa lub ryby. W kuchni polskiej popularne są także kotlety ziemniaczane oraz te przygotowywane z warzyw, soi lub jajek.
Przykłady Kotletów w Kuchni Polskiej
W polskiej tradycji kulinarnej wyróżniają się następujące rodzaje kotletów:
- kotlety mielone
- kotlety schabowe (w wariantach z kością lub bez)
- sznycle
- kotlety pożarskie
- kotlety de volaille
Te potrawy często serwowane są z ziemniakami i kiszoną kapustą.