Etymologia
Nazwa „koala” pochodzi z języka dharug, gdzie pierwotne słowo to gula. Błędna wymowa spowodowała zmianę zapisu na „koala”. Często mylony z niedźwiedziem, koala nie jest z nim spokrewniony.
Zasięg występowania
Koala australijski występuje wschodniej i południowo-wschodniej Australii, od Cairns w Queenslandzie, przez Nową Południową Walię, Wiktorię, aż do południowo-wschodniej Australii Południowej. Gatunek został również introdukowany na kilku wyspach oraz w innych lokalizacjach w Australii Południowej.
Ekologia
Środowisko życia
Koala spędza większość czasu na wyższych gałęziach drzew eukaliptusowych, preferując tereny poniżej 600 m n.p.m. Badania wskazują, że chłodzą się, schodząc na niższe gałęzie i przyciskając brzuch do konarów, co może obniżyć ich temperaturę o 7 °C. Korzystają także z innych drzew, takich jak rzewnia, dla ochłody.
Skład pokarmu
Koala żywi się głównie liśćmi eukaliptusów, ale jego dieta obejmuje również liście z innych gatunków roślin, takich jak Corymbia, Angophora, czy Banksia. Okres godowy trwa od grudnia do marca, a ciąża wynosi 25-35 dni. Młode, rodząc się, ważą tylko 1 g i przez pierwsze 6 miesięcy żywią się mlekiem matki, a później zaczynają jeść częściowo przetrawiony pokarm.
Styl życia
Koala żyją średnio od 13 do 18 lat. Są zwierzętami nocnymi, spędzającymi około 18 godzin na spaniu. Choć żyją w grupach, każdy osobnik ma swoje drzewo.
Ochrona i zagrożenia
Od 1927 roku koala jest chroniony prawnie, jednak uznawany jest za gatunek narażony na wyginięcie, ze spadkiem liczebności o 28% w ciągu ostatnich 18-24 lat. Główne zagrożenia to susze oraz nadmierna żarłoczność, która zagraża ich naturalnemu habitatowi. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody, koala klasyfikowany jest jako gatunek „narażony” (VU).