Knysza – Fast Food z Polski
Knysza to rodzaj fast foodu w formie pieczywa, które jest wypełnione różnorodnymi składnikami. Zwykle stanowi połówkę wydrążonej bułki drożdżowej, a czasami podgrillowanej, która zawiera różne nadzienia, takie jak świeże warzywa, mięso czy sery.
Rodzaje Knyszy
- Knysza wegetariańska: Wypełniona świeżymi warzywami, takimi jak biała i czerwona kapusta, pomidor, ogórek i kukurydza. Podawana z sosem czosnkowym, majonezowym lub pikantnym, posypana prażoną cebulką.
- Knysza mięsna: Może zawierać kotlet, mięso kurczaka lub parówkę.
- Knysza z serem: Wersja z dodatkiem sera.
Bułka używana do knyszy jest puszysta i różni się od bułki pita. Po upieczeniu dzieli się ją na pół, a następnie nacięcie tworzy kieszonkę na nadzienie.
Knysza a Kebab
Knysza bywa mylona z kebabem, jednak różni się od niego brakiem mięsa opiekanego na ruszcie. Współczesne wersje mogą zawierać nadzienie z mięsem gyros.
Historia i Popularność
Knysza zyskała popularność we Wrocławiu, gdzie zaczęła być serwowana w latach 90. XX wieku.
Podsumowanie
Knysza to unikalny polski fast food, który oferuje różnorodność składników i smaków, zyskując uznanie wśród miłośników szybkiego jedzenia.
Przypisy
- Kategoria: Fast foody
- Kategoria: Kuchnia polska
- Kategoria: Kanapki