Dzisiaj jest 21 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Kiper

Kiper – Degustator Potraw i Napojów

Kiper to profesjonalny degustator, który zajmuje się organoleptyczną oceną smaku, zapachu i jakości potraw oraz napojów, zwłaszcza alkoholi, takich jak wino, piwo czy whisky. Aby wykonywać tę rolę, kiper musi posiadać wyczulone zmysły oraz odpowiednią wiedzę, co umożliwia mu obiektywną ocenę smaków i aromatów.

Pochodzenie Słowa

Słowo „kiper” pochodzi z niemieckiego „Küper”, które oznacza „bednarz” lub „piwniczy”.

Ocena Jakości i Klasyfikacja Piwa

Zawodowy kiper piwny powinien umieć rozróżniać podstawowe smaki, takie jak:

  • słodki
  • kwaśny
  • gorzki
  • słony
  • garbnikowy
  • metaliczny

Powinien również ocenić intensywność tych smaków oraz rozpoznać różne zapachy i smaki występujące w piwie. Do oceny sensorycznej używa się arkuszy oceny, a kluczowe parametry obejmują:

  • zapach piwa
  • smak piwa
  • smakowitość piwa
  • nasycenie w piwie
  • goryczka w piwie

W celu szczegółowej analizy profilu zapachowo-smakowego piwa stosuje się diagram kołowy smaków i zapachów, opracowany przez European Brewery Convention.

Ocena Jakości i Klasyfikacja Wina

Jakość wina ocenia się poprzez:

  • wizualną ocenę barwy i klarowności, zarówno w butelce, jak i po przelaniu do naczynia
  • badanie bukietu smakowego po pobraniu próbki do ust (pozostałości napoju należy wypluć)

Kształt naczynia, w którym degustuje się wino, również ma istotny wpływ na ogólną ocenę napoju.