Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Kawior

Kawior

Kawior to solona ikra ryb, najczęściej pozyskiwana z ryb jesiotrowatych, łososiowatych oraz dorszowatych. Znany jest również kawior ze ślimaków, popularny we Francji.

Reklama

Historia

Historia kawioru sięga XII wieku w Rosji, gdy rybacy zaczęli go produkować. Iwan IV wprowadził kawior do jadłospisu na dworze, a Piotr I w XVIII wieku ustanowił monopol państwowy na jego połów i produkcję. Astrachań stał się centrum przemysłu rybnego, a kawior zyskał status kulinarnego symbolu Rosji.

Sposób podania

Kawior serwuje się schłodzony, najczęściej z tostami z masłem lub blinami. Należy go nakładać na pieczywo, a nie rozsmarowywać. Do kawioru czarnego najlepiej pasuje schłodzona wódka lub koniak, natomiast do czerwonego – lekkie, białe wino lub szampan.

Reklama

Wartość odżywcza

W 100 g kawioru znajduje się:

  • Sód – ok. 200 mg
  • Fosfor – ok. 90 mg
  • Wartość kaloryczna – ok. 264 kcal

Podstawowe odmiany kawioru

  • Kawior czarny (z jesiotrowatych):
    • Kawior z bieługi
    • Kawior z jesiotra zachodniego
    • Kawior z siewrugi
    • Kawior ze sterleta
  • Kawior czerwony (z łososiowatych)
  • Kawior złocisty (z pstrągów)
  • Imitacje kawioru – sztucznie barwiona ikra taszy

Zastosowanie w kosmetyce

Kawior ma również zastosowanie w kosmetykach, jednak szczegóły dotyczące jego wpływu na urodę nie zostały omówione w tym tekście.

Reklama
Reklama