Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Kasztan jadalny

„`html

Reklama

Kasztan jadalny

Castanea sativa Mill. to gatunek rośliny z rodziny bukowatych (Fagaceae).

Rozmieszczenie geograficzne

Kasztan jadalny był pierwotnie występujący na południe od Alp, a jego zasięg został rozszerzony przez Rzymian w Europie Zachodniej i Słowacji. Dziś rośnie głównie w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej oraz na Kaukazie. W Polsce kasztan jadalny występuje przede wszystkim na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku, gdzie lokalnie mogą występować zadomowione populacje.

Reklama

Morfologia

  • Pokrój: Drzewo osiągające do 35 m wysokości, z brunatną, głęboko spękaną korą.
  • Pąki: Młode, omszone, okryte 2–4 skrętoległymi łuskami.
  • Liście: Ustawione w dwóch prostnicach, podłużnie lancetowate, długość 10–25 cm, piłkowane.
  • Kwiaty: Kwiaty męskie żółte, zebrane w kotki do 35 cm, kwitnie w czerwcu–lipcu.
  • Owoce: Orzechy w zielonej, kolczastej kupuli, dojrzewające w październiku–listopadzie.
  • Nasiona: Bezbielmowe, z liścieniami jako rezerwuarem węglowodanów.

Zastosowanie

Świeże kasztany spożywa się na surowo, natomiast suszone są pieczone lub konserwowane. W krajach takich jak Węgry i Słowacja, masa kasztanowa jest wykorzystywana w cukiernictwie oraz jako dodatek do potraw mięsnych. W Niemczech popularna jest zupa kasztanowa.

Obecność w kulturze i symbolice

Kasztan jadalny symbolizuje mądrą przezorność.

Klasyfikacja

Kategoria: Bukowate, Kategoria: Rośliny owocowe

„`

Reklama
Reklama