Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Karoteny

Chcę dodać własny artykuł

Karoteny

Karoteny, oznaczane jako E160a, to grupa organicznych związków chemicznych, które są nienasyconymi węglowodorami zawierającymi 40 atomów węgla, o wzorze sumarycznym C40H56. Wyróżnia się trzy izomery karotenów, które różnią się rozmieszczeniem podwójnych wiązań w cząsteczce. Karoten jest prowitaminą witaminy A, gdzie 2 części karotenu odpowiadają 1 części witaminy A. Najbardziej znane rodzaje karotenów to α-karoten i β-karoten, a także γ-, δ- i ε-karoten.

W 1928 roku Paul Karrer ustalił, że β-karoten jest głównym prekursorem witaminy A, a następnie w 1930 roku określił wzór α-karotenu. Karoteny różnią się także pod względem liczby pierścieni jonowych: β-karoten charakteryzuje się dwoma pierścieniami β-jononu, α-karoten jednym α- i jednym β-jononem, a γ-karoten jednym pierścieniem β-jononu.

Karoteny w żywieniu

Karoteny to pomarańczowożółte barwniki roślinne, obecne w wielu warzywach i owocach. Ich zawartość w produktach roślinnych waha się od 0,5 do 31 mg/100g. Ważne źródła karotenów to:

  • bataty
  • brokuły (7–20 mg β-karotenu/kg)
  • kapusta włoska
  • kwiat nagietka
  • marchew (88–120 mg β-karotenu/kg)
  • morele
  • melony
  • pomidory (5 mg β-karotenu/kg)
  • papryka słodka czerwona (22 mg β-karotenu/kg)
  • szpinak (56 mg/kg)
  • sałata
  • ziele pietruszki

W przypadku zwierząt akwariowych, spirulina jest dobrym źródłem β-karotenu. Spożycie dużych ilości karotenów może prowadzić do żółtawego zabarwienia skóry.

β-Karoten jako lek

β-Karoten jest bezpiecznym składnikiem, ponieważ organizm przetwarza jedynie potrzebną ilość. Posiada właściwości antyoksydacyjne oraz wspiera funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Często występuje w preparatach wspomagających, razem z witaminami E, D, B oraz wapniem.