Reklama
Dzisiaj jest 9 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Kardamon malabarski

Kardamon malabarski

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) to bylina z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), znana również jako kardamon. Występuje dziko na Półwyspie Indyjskim, Cejlonie, w Chinach i Indonezji, a także została wprowadzona do Ameryki Środkowej, głównie Gwatemali.

Reklama

Morfologia

  • Pokrój: Roślina zielna o wysokości 2-4 metrów.
  • Kłącze: Długie i bulwiaste.
  • Liście: Wąskolancetowate, do 70 cm długości i 8 cm szerokości.
  • Kwiaty: Zebrane po 3-6 w pachwinach, z długim gronem. Kielich trójząbkowy, korona zielonkawoseledynowa, pręciki z jednym płodnym pyłkiem.
  • Owoce: Trójkomorowe torebki, żółtawe do brunatnych, zawierające brunatne do czerwonawych nasiona z ok. 9% olejku kardamonowego.

Systematyka

  • Elettaria cardamomum var. major
  • Elettaria cardamomum var. minuscula

Zastosowanie

  • Przyprawa: Nasiona kardamonu zielonego są jedną z najdroższych przypraw, zaraz po szafranie. Ekstrakt wodny działa immunomodulująco.
  • W napojach: Stosowany w kawie, zwłaszcza w rytuale arabskim, oraz w herbacie, wzmacnia ich smak i działanie pobudzające.
  • W piekarnictwie: Używany jako składnik przyprawy korzennej w Europie (np. w vetebröd).

Kategoria

Kardamon malabarski należy do kategorii imbirowatych oraz roślin przyprawowych i leczniczych.

Reklama
Reklama