Kardamon malabarski
Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) to bylina z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), znana również jako kardamon. Występuje dziko na Półwyspie Indyjskim, Cejlonie, w Chinach i Indonezji, a także została wprowadzona do Ameryki Środkowej, głównie Gwatemali.
Reklama
Morfologia
- Pokrój: Roślina zielna o wysokości 2-4 metrów.
- Kłącze: Długie i bulwiaste.
- Liście: Wąskolancetowate, do 70 cm długości i 8 cm szerokości.
- Kwiaty: Zebrane po 3-6 w pachwinach, z długim gronem. Kielich trójząbkowy, korona zielonkawoseledynowa, pręciki z jednym płodnym pyłkiem.
- Owoce: Trójkomorowe torebki, żółtawe do brunatnych, zawierające brunatne do czerwonawych nasiona z ok. 9% olejku kardamonowego.
Systematyka
- Elettaria cardamomum var. major
- Elettaria cardamomum var. minuscula
Zastosowanie
- Przyprawa: Nasiona kardamonu zielonego są jedną z najdroższych przypraw, zaraz po szafranie. Ekstrakt wodny działa immunomodulująco.
- W napojach: Stosowany w kawie, zwłaszcza w rytuale arabskim, oraz w herbacie, wzmacnia ich smak i działanie pobudzające.
- W piekarnictwie: Używany jako składnik przyprawy korzennej w Europie (np. w vetebröd).
Kategoria
Kardamon malabarski należy do kategorii imbirowatych oraz roślin przyprawowych i leczniczych.
Reklama