Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Jambalaya

Jambalaya

Jambalaya to tradycyjna potrawa kreolska, której głównym składnikiem jest ryż, wzbogacony o cebulę, czosnek, paprykę i pomidory. Przepis na jambalaya może się różnić w zależności od regionu oraz dostępnych składników, co sprawia, że potrawa ta ma wiele odmian.

Reklama

Przygotowanie jambalaya polega na stopniowym podsmażaniu na oleju lub smalcu wieprzowym pokrojonych w kostkę cebuli, słodkiej papryki i selera naciowego. Następnie dodawane są składniki mięsne i rybne, takie jak:

  • kurczak
  • kiełbasa wieprzowa andouille
  • skorupiaki (kraby, krewetki, raki)
  • egzotyczne mięsa, np. aligator czy żółw

Na końcu dodaje się ryż, zalewa całość wodą lub rosołem i gotuje na wolnym ogniu. Potrawa często doprawiana jest pikantnym sosem, takim jak tabasco.

Reklama

Jambalaya powstała w wyniku połączenia kuchni hiszpańskiej, francuskiej oraz wpływów afrykańsko-indiańskich, co czyni ją wyjątkowym daniem o bogatej historii.

Reklama

Kategorie

  • Kuchnia amerykańska
  • Potrawy z ryżu
  • Kuchnia kreolska
  • Potrawy mięsne
  • Potrawy z ryb i owoców morza
Reklama