Jagoda – charakterystyka i modyfikacje
Jagoda to owoc o mięsistej, niepękającej owocni, składający się z egzokarpu oraz mezokarpu, z brakiem endokarpu. W mezokarpie znajdują się liczne nasiona. Niektóre jagody, takie jak daktyl i awokado, są jednonasienne i mogą być mylone z pestkowcami.
Modyfikacje owoców typu jagoda
Wyróżnia się kilka modyfikacji owoców jagodowych:
- Hesperidium – owoce roślin cytrusowych, które powstają z zalążni zrośniętej z owocolistkami. Charakteryzują się spoistym egzokarpem z gruczołami wydzielniczymi oraz gąbczastym mezokarpem.
- Owoce dyniowatych – mezokarp jest niejednorodny, zawiera różne tkanki, a w niektórych przypadkach wykształca perydermę.
Soczysta owocnia jagód jest przystosowaniem do zoochorii, co oznacza, że owoce te są rozprzestrzeniane przez zwierzęta.
Przykłady roślin wykształcających jagody
- arbuz
- awokado
- banan
- bażyna czarna
- berberys
- borówka
- chruścina jagodna
- dynia
- hurma
- pomidor
- winogrono
- żurawina