Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Jagoda (botanika)

Chcę dodać własny artykuł

Jagoda – charakterystyka i modyfikacje

Jagoda to owoc o mięsistej, niepękającej owocni, składający się z egzokarpu oraz mezokarpu, z brakiem endokarpu. W mezokarpie znajdują się liczne nasiona. Niektóre jagody, takie jak daktyl i awokado, są jednonasienne i mogą być mylone z pestkowcami.

Modyfikacje owoców typu jagoda

Wyróżnia się kilka modyfikacji owoców jagodowych:

  • Hesperidium – owoce roślin cytrusowych, które powstają z zalążni zrośniętej z owocolistkami. Charakteryzują się spoistym egzokarpem z gruczołami wydzielniczymi oraz gąbczastym mezokarpem.
  • Owoce dyniowatych – mezokarp jest niejednorodny, zawiera różne tkanki, a w niektórych przypadkach wykształca perydermę.

Soczysta owocnia jagód jest przystosowaniem do zoochorii, co oznacza, że owoce te są rozprzestrzeniane przez zwierzęta.

Przykłady roślin wykształcających jagody

  • arbuz
  • awokado
  • banan
  • bażyna czarna
  • berberys
  • borówka
  • chruścina jagodna
  • dynia
  • hurma
  • pomidor
  • winogrono
  • żurawina