Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Immunogen

Immunogeny i ich właściwości

Immunogen to substancja, która indukuje swoistą odpowiedź odpornościową. Zwykle są to białka, które wykazują określone cechy wpływające na ich immunogenność.

Reklama

Cechy zwiększające immunogenność

  • Duża masa cząsteczkowa
  • Złożona budowa
  • Mała rozpuszczalność
  • Łatwość w tworzeniu kompleksów z białkami MHC

Immunogenność substancji wzrasta, gdy podawane są w odpowiednich dawkach oraz gdy ich budowa jest bardziej zróżnicowana. W przypadku białek, podobieństwo do białek gospodarza oraz stan denaturacji mają kluczowe znaczenie — zdenaturowane białka są zazwyczaj bardziej immunogenne.

Droga podania i adiuwanty

Droga podania substancji wpływa na efektywność odpowiedzi odpornościowej, przy czym podanie podskórne jest najskuteczniejsze. Dodatkowo, zastosowanie adiuwantów, które wolno się uwalniają z miejsca aplikacji, może znacznie zwiększyć immunogenność.

Reklama
Reklama
Reklama