Grappa
Grappa to włoski napój alkoholowy, będący destylatem z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, które są odpadami z produkcji wina. Charakteryzuje się przezroczystą barwą (z wyjątkiem grappy starzonej) oraz intensywnym smakiem i zapachem, a także wysoką zawartością garbników. Zgodnie z normami europejskimi, minimalna zawartość alkoholu w grappie wynosi 37,5%.
Rodzaje grappy
Smak grappy w dużej mierze zależy od jakości użytych surowców. Można wyróżnić różne rodzaje grappy:
- Grappa di monovitigno – produkowana z jednego szczepu winogron.
- Grappa starzona – nabiera złotego koloru dzięki leżakowaniu w beczkach.
Produkcja i pochodzenie
Ojczyzną grappy są północne Włochy, jednak podobne destylaty produkuje się również w Kalifornii, gdzie nazywane są grappa. W innych krajach wytwarzane są analogiczne napoje:
- Francja – marc
- Portugalia – bagaceira
- Hiszpania – aguardiente (termin ten ma szersze znaczenie).
Grappa jest najczęściej spożywana w czystej postaci, bez dodatków.