Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Gorgonzola (ser)

Gorgonzola

Gorgonzola to miękki, niebieski ser pleśniowy pochodzący z Lombardii w północnych Włoszech. Jego historia sięga roku 879, kiedy zaczęto go produkować w miejscowości Gorgonzola.

Ser wytwarzany jest z mleka krowiego i charakteryzuje się zielonkawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Proces dojrzewania trwa od 3 do 4 miesięcy.

Rodzaje Gorgonzoli

  • Gorgonzola naturalna: bardziej sucha, z dużą ilością pleśni.
  • Gorgonzola śmietankowa: produkowana z mleka wzbogaconego śmietanką, o łagodniejszym smaku.

Ser Gorgonzola jest ceniony za swój wyjątkowy smak i konsystencję, a także szerokie zastosowanie w kuchni.

Najnowsze aktualności: