Globuliny – frakcja białek osocza krwi.
Globuliny są odpowiedzialne za mechanizmy odpornościowe oraz wiążą tłuszcze i glukozę. Są białkami dobrze rozpuszczalnymi w rozcieńczonych roztworach soli, nie rozpuszczają się w czystej wodzie. Ulegają wytrąceniu już przy 50% wysycenia roztworu siarczanem amonu. Skład aminokwasowy globulin obejmuje zazwyczaj od 18 do 20 podstawowych aminokwasów. Globuliny są rozpowszechnione w komórkach i tkankach wszystkich organizmów. Stanowią one istotny składnik cytoplazmy wszystkich komórek. U roślin znaczne ilości globulin nagromadzają się w nasionach, u zwierząt występują one szczególnie obficie w płynach ustrojowych, takich jak osocze krwi czy mleko, oraz tkance mięśniowej.
Na podstawie rozkładu elektroforetycznego dzielimy je na:
* α1-globuliny (alfa1) na przykład:
** α1-antytrypsyna
* α2-globuliny (alfa2) na przykład:
** α2-globulina, czyli angiotensynogen
** α2-makroglobulina
** haptoglobina
** ceruloplazmina
* β-globuliny (beta), m.in. odpowiedzialne za transport kwasów tłuszczowych i hormonów sterydowych,
** β2-mikroglobulina
** hemopeksyna
** transferryna
** czynniki krzepnięcia krwi
** izoaglutyniny (reagują swoiście z substancjami grupowymi zawartymi w erytrocytach)
** enzymy (np. proteazy, fosfataza, esteraza cholinowa)
** angiotensyna
** bradykinina
* γ-globuliny (gamma), zawierają głównie immunoglobuliny (przeciwciała), ale także np. CRP i lizozym
Immunoglobuliny wchodzące w skład γ-globulin (gamma) dzielą się na pięć klas:
* IgG – najważniejsze w walce z infekcją; warunkują odporność
* IgA – obecne we wszystkich wydzielinach; chronią śluzówki
* IgD – podstawowe receptory powierzchni limfocytów B
* IgM – jako pierwsze pojawiają się w czasie choroby
* IgE – ich ilość rośnie w odpowiedzi na alergen, a także w zakażeniach pasożytniczych
Kategoria:Immunologia
Kategoria:Fizjologia człowieka
Kategoria:Białka krwi
Reklama
Globuliny
Reklama
Reklama
Inne zagadnienia
Najnowsze aktualności:
Reklama