Dzisiaj jest 16 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł

Glikoproteiny

Glikoproteiny

Glikoproteiny to białka, które zawierają kowalencyjnie związane oligosacharydy. Zazwyczaj składają się one z 2-10 reszt monosacharydów, głównie N-acetyloheksozaminy, galaktozy lub mannozy, rzadziej z glukozy. Proces dołączania sacharydów do białek odbywa się po zakończeniu syntezy łańcucha polipeptydowego, w ramach modyfikacji potranslacyjnej, zwaną glikozylacją, która jest najczęściej występującą formą takiej modyfikacji.

Glikoproteiny są powszechnie występujące w organizmach roślinnych i zwierzęcych, pełniąc ważne funkcje w cieczy ustrojowej oraz jako białka błonowe. Do głównych przedstawicieli glikoprotein należą:

  • enzymy, np. hydrolaza acetylocholiny, glukoamylaza
  • hormony białkowe
  • białka surowicy, np. α-glikoproteina plazmy krwi
  • wszystkie przeciwciała
  • substancje grupowe krwi

Zawartość sacharydów w glikoproteinach może wynosić od 3% (np. albumina jaja) do 50% (np. albumina gruczołu podszczękowego). Główne funkcje glikoprotein obejmują:

  • ochronę przed proteolizą
  • zlepianie i smarowanie powierzchni faz
  • rozpoznawanie ciał obcych (przeciwciała)
  • identyfikację własnych elementów, np. w interakcji roślin z bakteriami
  • uczestnictwo w tworzeniu grup krwi oraz receptorów na powierzchni komórek

Przykłady glikoprotein

  • gliadyna
  • mucyna