Dzisiaj jest 8 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Flambirowanie

Chcę dodać własny artykuł

Flambirowanie

Flambirowanie to technika kulinarna polegająca na skropieniu potrawy mocnym alkoholem (40-60%) i jej podpaleniu. Stosuje się ją w celu nadania potrawom wyjątkowego smaku oraz efektownego wyglądu. Do flambirowania najczęściej wykorzystuje się smażone banany oraz różne rodzaje mięsa.

W kuchniach wschodnich flambirowanie obejmuje również owoce morza i ryby. Proces ten polega na podpaleniu tłuszczu, w którym smażona jest potrawa. Flambiruje się przez około 20-30 sekund, a następnie ogień gasi się, przykrywając potrawę pokrywką.

Podsumowanie

  • Flambirowanie to technika polegająca na podpaleniu potrawy skropionej alkoholem.
  • Używa się mocnych alkoholi o zawartości 40-60%.
  • Stosowane głównie do smażonych bananów i mięsa.
  • W kuchniach wschodnich flambirowane są owoce morza i ryby.