Fermentacja masłowa
Fermentacja masłowa to proces biologiczny, w którym bakterie masłowe przekształcają glukozę w kwas masłowy, dwutlenek węgla i wodór. Proces ten można opisać równaniem:
C6H12O6 + bakterie masłowe → CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2 + ok. 15 kcal/mol
Charakterystyka bakterii masłowych
- Należą do rodzaju Clostridium.
- Są beztlenowcami.
- Mają kształt laseczek.
- Wytwarzają przetrwalniki (endospory), nadając komórce kształt buławki lub wrzeciona.
- Rozkładają wielocukry na cukry proste, w tym skrobię, dekstryny, błonnik i pektyny.
- Naturalnym ich środowiskiem jest gleba.
Negatywny wpływ bakterii masłowych na produkty spożywcze
- W mleczarstwie mogą powodować psucie pasteryzowanego mleka oraz późne wzdęcia serów dojrzewających.
- Przyczyniają się do psucia konserw warzywnych i owocowych.
- Wykazują wpływ na psucie kiszonych pasz.
Korzystne zastosowanie bakterii masłowych
Bakterie masłowe mają również pozytywny wpływ, szczególnie w procesie moczenia lnu i konopi. Umożliwiają one, dzięki fermentacji błonnika, oddzielenie włókien przędnych od tkanki korowej i zdrewniałej.