Reklama
Dzisiaj jest 10 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama

Fermentacja masłowa

Fermentacja masłowa

Fermentacja masłowa to proces biologiczny, w którym bakterie masłowe przekształcają glukozę w kwas masłowy, dwutlenek węgla i wodór. Proces ten można opisać równaniem:

Reklama

C6H12O6 + bakterie masłowe → CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2 + ok. 15 kcal/mol

Charakterystyka bakterii masłowych

  • Należą do rodzaju Clostridium.
  • Są beztlenowcami.
  • Mają kształt laseczek.
  • Wytwarzają przetrwalniki (endospory), nadając komórce kształt buławki lub wrzeciona.
  • Rozkładają wielocukry na cukry proste, w tym skrobię, dekstryny, błonnik i pektyny.
  • Naturalnym ich środowiskiem jest gleba.

Negatywny wpływ bakterii masłowych na produkty spożywcze

  • W mleczarstwie mogą powodować psucie pasteryzowanego mleka oraz późne wzdęcia serów dojrzewających.
  • Przyczyniają się do psucia konserw warzywnych i owocowych.
  • Wykazują wpływ na psucie kiszonych pasz.

Korzystne zastosowanie bakterii masłowych

Bakterie masłowe mają również pozytywny wpływ, szczególnie w procesie moczenia lnu i konopi. Umożliwiają one, dzięki fermentacji błonnika, oddzielenie włókien przędnych od tkanki korowej i zdrewniałej.

Reklama
Reklama
Reklama