Fasa – charakterystyka i zastosowanie
Fasa, znana w języku niemieckim jako das Fass, to drewniane naczynie, najczęściej wykonane z klepek dębowych, bukowych lub sosnowych. Naczynie to jest spięte obręczami ze stali, a w tradycyjnych wersjach używano leszczyny. Fasa ma kształt przypominający beczkę, ale posiada tylko jedno dno umieszczone w szerszym końcu, co pozwala jej stać pionowo. Górna część naczynia jest zakryta dopasowaną pokrywą.
Na bokach fasy znajdują się wystające klepki, które tworzą uszy z kwadratowymi otworami. Przez te otwory przekłada się drewnianą zasuwę, zakończoną łbem z jednej strony i otworem do zamknięcia kłódką z drugiej.
Zastosowania fasy
Fasa służyła głównie do przechowywania artykułów spożywczych, w tym:
- wina,
- masła (w mniejszych wersjach, zwanych faskami).
Z tego powodu w języku polskim pojawił się czasownik „fasować” lub „zafasować”, odnoszący się do procesu przechowywania żywności w tym naczyniu.