Dzisiaj jest 24 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Eutrofizm

Chcę dodać własny artykuł

Eutrofizm i Eutrofia

Eutrofizm, znany również jako eutrofia, to stan biologiczny charakteryzujący się wysokim poziomem substancji pokarmowych w ekosystemach wodnych, takich jak jeziora. Taki stan sprzyja intensywnemu rozwojowi organizmów autotroficznych, w tym fitoplanktonu i makrofitów.

Skutki Eutrofizacji

Wzrost planktonu prowadzi do zmniejszenia przezroczystości wody, co ogranicza rozwój makrofitów do płytszych stref. Dodatkowo, duża ilość opadających szczątków organicznych powoduje przyrost osadów dennych. Ich rozkład wiąże się z:

  • wielkim zużyciem tlenu,
  • beztlenowym rozkładem martwych organizmów,
  • powstawaniem mułu na dnie zbiorników.

W dłuższej perspektywie, proces ten może prowadzić do zarastania jezior oraz tworzenia się niskich torfowisk.

Naturalny Proces a Działalność Ludzka

Eutrofia może być naturalnym etapem w sukcesji jezior, jednak działalność ludzka, poprzez wprowadzanie dodatkowych substancji odżywczych, przyspiesza ten proces, co może prowadzić do negatywnych skutków ekologicznych.