Dzisiaj jest 25 stycznia 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Enologia

Chcę dodać własny artykuł

Enologia – Nauka o Winie

Enologia, znana również jako ojnologia lub winoznawstwo, to dział nauki zajmujący się produkcją wina. Obejmuje szereg zagadnień związanych z przetwórstwem winogron oraz procesem wytwarzania wina.

Zakres Enologii

Enologia koncentruje się na następujących obszarach:

  • przetwórstwo owoców winorośli;
  • określanie składu różnych gatunków wina;
  • procesy produkcji wina;
  • przechowywanie win;
  • zasady degustacji.

Edukacja w Zakresie Enologii

W niektórych krajach, jak Francja, enologia jest przedmiotem studiów akademickich. W Polsce można studiować enologię na różnych uczelniach:

Studia Licencjackie

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – „Enologia i cydrownictwo” (3,5-letnie studia inżynierskie);
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie – „Uprawa winorośli i winiarstwo” (3,5-letnie studia inżynierskie).

Studia Podyplomowe

  • Dolny Śląsk: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu – „Technologia winiarstwa” (roczne studia podyplomowe);
  • Lubuskie: Instytut Nauk o Żywności i Agrotechniki w Sulechowie – „Enologia (Winiarstwo)” (1,5-roczne studia podyplomowe);
  • Małopolska:
    • Uniwersytet Jagielloński – „Enologia” (roczne studia podyplomowe);
    • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie – „Dyplomowany Enolog – technologia winiarska i miodosytnicza” (roczne studia podyplomowe);
  • Podkarpacie: Uniwersytet Rzeszowski – „Enologia” (1,5-roczne studia podyplomowe).

Enologia jest zatem obszerną dziedziną, która łączy teorię z praktyką w produkcji wina, a jej studia są dostępne w różnych regionach Polski.