Dzisiaj jest 5 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Edna Staebler

Chcę dodać własny artykuł

Edna Louise Staebler

Edna Louise Staebler (Cress), urodzona 15 stycznia 1906 w Berlinie (Ontario), zmarła 12 września 2006. Była kanadyjską dziennikarką oraz autorką książek kulinarnych i historycznych.

Wykształcenie i kariera

Staebler studiowała na Uniwersytecie w Toronto, gdzie uzyskała tytuł bakalera w 1929 roku, a także w Ontario College of Education. Pracowała jako nauczycielka od 1931 roku, jednak jej prawdziwa pasja do pisania rozwinęła się dopiero w późniejszych latach.

Jej debiutancki artykuł ukazał się w 1948 roku w piśmie „MacLean’s” i dotyczył podróży na wyspę Cape Breton. W 1950 roku zdobyła nagrodę Canadian Women’s Press Club za artykuł poświęcony kulturze mennonitów, który przyniósł jej większe uznanie.

Książki i osiągnięcia

Edna Staebler napisała wiele książek kulinarnych, w tym:

  • Food That Really Schmecks (1968)
  • More Food That Really Schmecks (1979)
  • Schmecks Appeal (1987)

Pisała także dla takich publikacji jak „Chatelaine”, „Toronto Star” i „Reader’s Digest”. Oprócz literatury kulinarnej, zajmowała się historią Kanady, koncentrując się na grupach etnicznych. Łącznie wydała 20 książek, w tym:

  • Cape Breton Harbour (1972)
  • Whatever Happened to Maggie (1983)
  • Haven’t Any News, Ruby’s Letters

Wyróżnienia

Edna Staebler otrzymała wiele nagród, w tym:

  • Srebrna chochla Gildii Kulinarnej Toronto (1991)
  • Tytuł „Kobiety Roku” w Kitchener (1980)
  • Order Kanady (1996)
  • Doktorat honoris causa Wilfrid Laurier University (1984)

W 1991 roku ogłoszono 28 kwietnia „Dniem Edny Staebler”, a uczelnia przyznaje coroczną nagrodę jej imienia dla autorów literatury non-fiction dotyczącej historii i kultury Kanady.

Życie osobiste

W latach 1933–1962 była zamężna, ale małżeństwo zakończyło się rozwodem z powodu braku wsparcia dla jej działalności literackiej.