Dzisiaj jest 25 lutego 2025 r.
Chcę dodać własny artykuł
Reklama

Dzieżka pomarańczowa

Chcę dodać własny artykuł

Dzieżka pomarańczowa

Dzieżka pomarańczowa (Aleuria aurantia) to gatunek grzybów z rodziny Pyronemataceae.

Systematyka i nazewnictwo

Gatunek klasyfikowany jest w systematyce jako: Aleuria, Pyronemataceae, Pezizales, Pezizomycetidae, Pezizomycetes, Pezizomycotina, Ascomycota, Fungi. W polskim nazewnictwie uznawany przez A. Chmiela.

Morfologia

Owocnik ma średnicę od 2 do 10 cm. Młode osobniki są niemal kuliste, a z czasem przybierają kształt miskowaty z powyginanym brzegiem, by w końcu stać się płaskimi, okrągłymi formami. Brak trzonu. Wewnętrzna warstwa, w której powstają zarodniki, jest gładka i może mieć kolor od żółtoczerwonego do pomarańczowego. Zewnętrzna strona jest delikatnie aksamitna i bladożółta.

Miąższ jest cienki, kruchy i wodnisty, o białoszarym kolorze. Smak i zapach są słabe, jednak po rozdrobnieniu zapach staje się przyjemny.

Występowanie i siedlisko

Dzieżka pomarańczowa występuje na całym świecie, z wyjątkiem Antarktydy. W Europie można ją spotkać aż po Islandię i archipelag Svalbard. Grzyb ten jest saprotroficzny, a jego owocniki pojawiają się od późnego lata do jesieni, często w dużych grupach. Preferuje nasłonecznione miejsca, takie jak:

  • drogi leśne i ich obrzeża
  • przykopki i rowy
  • wypaleniska
  • parki, cmentarze, ogrody

Znaczenie

Dzieżka pomarańczowa jest jadalna, lecz pozbawiona wyrazistego smaku. Często stosowana jest do dekoracji potraw.

Podobne gatunki

  • Poduszeczka pomarańczowa (Pulvinula constellatio) – owocniki krążkowate lub poduszeczkowate.

Przypisy

Kategoria: Pyronemataceae, Grzyby jadalne, Grzyby wypaleniskowe, Mykobiota Polski.